Mat och dryck

Slovakien har länge varit ett land som har varit under kontroll av grannländerna, det blev ett självständigt land så sent som år 1993. Slovakien har därför mycket blandad matkultur från både Tjeckien och Österrike som framförallt haft mest inflytande över Slovakien.

När du reser i Slovakien så kommer du att märka att det faktiskt inte existerar speciellt många slovakiska restauranger som serverar deras egna mat, dem finns men dem är inte många. De flesta restauranger du kommer att stöta på om du till exempel semestrar i Bratislava är från italienska finare restauranger till vanliga snabbmatställen.

På grund utav ”hårt” klimat i Slovakien (ungefär desamma klimat så som här i Sverige) så brukar de allra vanligaste råvarorna som odlas där vara rovor så som potatis, kål, lök och vitlök. De absolut vanligaste köttsorterna som serveras brukar vara fläskkött, nötkött och kycklingkött, det händer även att vildkött kommer upp i menyn. Men tro inte att det är de enda råvarorna som konsumeras här i Slovakien, landet importerar mycket råvaror från andra länder för att kunna mätta sin befolkning med stor variation av olika sorters delikatesser.

Vanliga rätter som brukar serveras från deras egna matkultur brukar vara sådant som gulaschsoppa och klöße. Klöße påminner om vår kroppkaka, den enda riktiga skillnaden är att klöße inte innehåller något kött. Klöße används ofta som sidorätt till exempelvis köttbiten om du äter på restaurang men det går också att servera som efterrätt om man fyller den med plommon eller liknande. Deras nationalrätt går under namnet brynzové halušky, den rätten består av någonting som kallas för gnocchi (små potatisdeg bitar) som serveras med en sås på fårost och sedan garneras med stekt bacon, och ja, det är precis lika gott som det låter. Varje år så brukar man ha en ”ät-tävling” av den här nationalrätten i Turecká, så om du tror att du har magen för att vinna kan det vara en kul aktivitet att delta i om du är där samtidigt som brynzové halušky- festivalen hålls.