Att tänka på

Valuta

Slovakiens har relativt nyligen ändrats sin valuta från Slovakiska kronor till euro. Man började använda sig av euro år 2009 i Slovakien. Så nu vet du vad som gäller.

Kostnader på resa & boende

Om du till exempel väljer att resa till Bratislava den smarta och billiga vägen så brukar flygpriset till Wien ligga på ca 2000kr och flygtiden vara på endast 3 timmar. Att bo på hotell i Slovakien kan gå på från 130-900 kr per natt beroende på vilket hotell du väljer och vilken kvalité det har. Vill du ha ett ändå billigare alternativ så finns det många pensionat att välja mellan där priserna kan vara betydligt billigare.

Bratislava & huvudstäder

Som sagt så kan det vara en bra idé att ta ett flyg direkt till Wien och sedan ta ett tåg därifrån till Bratislava om det är ditt du vill resa och om vill hålla priset nere. Sedan innan du lämnar Bratislava så kan det vara en bra idé att tänka över om du vill besöka andra huvudstäder i samma veva? Du har faktiskt chansen att besöka andra länders huvudstäder, Wien, Prag och Budapest ligger endast 1-3 timmar tågresa ifrån Bratislavas tågstation.

När är det bästa att resa?

Om det är att uppleva vacker natur du vill ha ut av semestern så rekommenderas du till att resa ner till Slovakien antingen under sommar- eller vinterhalvåret beroende på vad du gillar för sorts natur. Under vinterhalvåret så kan du uppleva Slovakiens olika skidbackar och vackra bergsvandringar när det är snö på topparna. Under sommarhalvåret så kan du också göra vandringar både på bergen och i naturen, om det är arkitekturen och de vackra byggnaderna du vill se så kan det vara behagligare att åka titta på dem när det är sommar och sköna vindar i luften.

Vattnet

På vissa ställen i Slovakien så är det helt säkert att dricka vattnet ur kranen, men eftersom så inte är fallet överallt i landet så rekommenderar vi dig till att köpa vatten på flaska. Platser där det kan vara säkert att dricka vattnet ur kranen brukar vara på sådana platser som ligger nära bergen, man dricker alltså det rena bergsvattnet där.

Bil

Om du funderar på att ta bilen ner till Slovakien eller kanske hyra en bil där så kan det vara bra att veta att Slovakiens trafikregler är lite annorlunda. Till exempel så måste barn under 12 år alltid resa i baksätet, det är inte tillåtligt att ha en bilbarnstol i framsättet och så är det endast tillåtet med vinterdäck utan dubbar. Snökedjor på däcken under vinterhalvåret rekommenderas. När du Reser med bil i Slovakien så kan det vara en bra idé att ta det lite försiktigare en vanligt på vägarna. Vägarna här är inte av lika hög standard som du kanske är van vid, var också bered på att det nästan alltid är ett intensivt byggande på vägarna och byggnader runtom.